Een digibord gebruiken in het klaslokaal.

Een aantal leraren is nog niet helemaal overtuigd van de voordelen bij het gebruik van een digibord in het klaslokaal.

Terwijl het traditionele white-board alom bekend is, krijgth het digibord ook steeds meer aandacht door de interactie die mogelijk is met deze techniek.

Het digitale scherm maakt mogelijk dat afbeeldingen van de computer kunnen worden weergegeven op het bord, ook kunnen ze real-time bijgewerkt worden op het bord zelf. Door gebruik te maken van een speciale pen. Ook is het mogelijk om programma’s direct op te starten vanaf het scherm door het aanraakscherm, hierdoor is het bij sommige digiborden ook mogelijk om door programma’s heen te scrollen.

Digiborden, ook wel bekend als smartboards, worden een essentiële tool in ieder klaslokaal. Hier zijn verschillende redenen voor:

  1. Het geeft de mogelijkheid om meerdere leerstijlen toe te passen. Tactische leerlingen kunnen leren door het scherm aan te raken en antwoorden te markeren en audiovisuele leerlingen kunnen discussiëren en visuele leerlingen kunnen observeren.
  2. Het is netter in gebruik en het bord hoeft niet steeds handmatig uitgeveegd te worden.

De meeste leraren begrijpen wel het “waarom” van deze technologie, maar vaak vinden het “hoe” een lastig verhaal. Hier een aantal ideeën hoe een digibord in het klaslokaal gebruikt kan worden:

  1. Gebruik het bord voor aantekeningen. Leerlingen kunnen belangrijke punten opschrijven op het bord, ook kunt u een leerling aanwijzen om aantekeningen te maken terwijl u praat en de leerlingen ze laten overschrijven.
  2. Brainstormen kan erg leuk zijn met de hulp van een smartboard, u kunt niet alleen tekst bij elkaar voegen maar dit kan ook gecombineerd worden met afbeeldingen en figuren.
  3. Alle vormen van media zoals video’s, foto’s, kaarten, illustraties en spelen kunnen gebruikt worden op het bord. Dit maakt lesgeven vanaf een digibord erg interactief, hierdoor is de leraar ook veel vrijer in het gebruik van lesmateriaal.

Steeds is er weer nieuwe software beschikbaar voor digiborden en vaak ook gratis verkrijgbaar via het internet. Deze software kan gemakkelijk geïnstalleerd worden, er zijn ook forums en websites op het internet waar veel informatie te vinden is over het gebruik van de software en om ideeën op te doen.

Leave a Comment.

14 + 16 =